Ποτέ την Κυριακή

2Σάββατο 25 Απριλίου στις 23:30

Αυτή τη φορά η προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Άρτας μας γυρίζει πίσω στην εποχή του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, όταν μια ταινία ήταν ικανή να σχηματίσει ουρές κόσμου έξω από τα σινεμά και να γεμίσει τις κινηματογραφικές αίθουσες. «Ποτέ την Κυριακή» (1960), σε μια από τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού σινεμά, με πολλά μεγάλα ονόματα να βρίσκουν θέση σε μια ταινία… Ζυλ Ντασέν , Μελίνα Μερκούρη, Μάνος Χατζιδάκις , Γιώργος Φούντας, Δέσπω Διαμαντίδου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Θανάσης Βέγγος, Τίτος Βανδής και τόσοι άλλοι!

Το «Ποτέ την Κυριακή» , σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασέν και σενάριο του ίδιου, θυμίζει κάτι από το μύθο του Πυγμαλίωνα , όπου η λαϊκή γόησσα του Πειραιά Ίλια γοητεύει τον αμερικάνο συγγραφέα και αρχαιολάτρη Όμηρο, που έχει έρθει στην Ελλάδα για τουρισμό, και εκείνος προσπαθεί να την «εκπολιτίσει» και να την «βάλει στον ίσιο δρόμο». Μόνο που μέσα από μια απλοϊκή φαινομενικά ιστορία με φόντο το λιμάνι του Πειραιά, ο Ντασέν καταφέρνει να αποτυπώσει εξαιρετικά την ελληνική πραγματικότητα και να την ταξιδέψει έξω από τα σύνορα της χώρας μας , από τις Κάννες έως και τα Όσκαρ! Ήταν η πρώτη φορά που ξενόγλωσσο τραγούδι διακρινόταν με Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής και ο Μάνος Χατζιδάκις κατάφερνε να αποσπάσει το μοναδικό, ανάμεσα στις 5 υποψηφιότητες, Όσκαρ της ταινίας. Τα «Παιδιά του Πειραιά» γίνονται ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του παγκόσμιου κινηματογράφου και το τραγούδι με τις περισσότερες διασκευές ανά τον κόσμο! Η Μελίνα Μερκούρη χάνει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, έχει όμως κερδίσει το βραβείο πρώτου Γυναικείου Ρόλου στο φεστιβάλ των Καννών και έχει καταφέρει να γίνει παγκοσμίως γνωστή ,διαδίδοντας τον ελληνικό τρόπο ζωής, την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού πνεύματος και τον ελληνικό πολιτισμό μέσα από ανθρώπους όπως η ίδια και από συνθέσεις σαν του Χατζιδάκι!

Είναι μια ωραία ευκαιρία λοιπόν το Σάββατο 25 Απριλίου στον Κινηματογράφο Παλλάς, να παρακολουθήσουμε, οι περισσότεροι ίσως για πρώτη φόρα, μια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία στο κινηματογραφικό πανί και ίσως να σιγοτραγουδήσουμε «Όσο κι αν ψάξω δε βρίσκω άλλο λιμάνι ….»

 

Υπόθεση:

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα, ένας Αμερικανός συγγραφέας γνωρίζει μια ατίθαση ελληνίδα πόρνη και γοητεύεται από τον χαρακτήρα της. Προσπαθεί να της μεταφέρει τις γνώσεις του και να την φέρει κοντά σε ότι εκείνος θεωρεί πολιτισμένο. Τελικά όμως εκείνη θα του δώσει τα σημαντικότερα μαθήματα για τη ζωή και την χαρά που αυτή μπορεί να επιφυλάσσει για τον καθένα.

 

Διακρίσεις:
Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών

 

Σάββατο 25 Απριλίου
Προσέλευση 23:30
Είσοδος Ελεύθερη
Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ

 

Με ετικέτα: , ,