Σινεμά κάτω από τ’αστέρια

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό το κείμενο βιωματικά. Αν με ρωτούσε κάποιος ποια θεωρώ την καλύτερη στιγμή που έχω ζήσει στα χρόνια που η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας δρα στην πόλη μας, μάλλον θα επέλεγα την πρώτη μας προβολή στο θερινό σινεμά «Ορφέας». Δεν ήταν μόνο η επαναλειτουργία του χώρου με επίκεντρο τη φυσική του ιδιότητα, άλλα όλη η μαγική αύρα που δημιουργήθηκε με το που έσβησαν τα φώτα, όταν μοναδικός μας οδηγός ήταν η οθόνη και τα άστρα.

Αρκετές προβολές μετά (η μία πιο πετυχημένη από την άλλη), θεωρήσαμε ότι έχει φτάσει η ώρα να διαφοροποιηθούμε ή, καλύτερα, να επεκταθούμε. Έχοντας ως σύνθημα το απλό αλλά απόλυτα εύστοχο «Σινεμά κάτω από τα’ αστέρια», ξεφεύγουμε, εν μέρει, από τα όρια ενός αμιγώς κινηματογραφικού χώρου και απλωνόμαστε στην πόλη αλλά και έξω απ’ αυτή. Την «τελετή έναρξης» αναμένεται να παρουσιάσει μία εκ των κλασσικότερων κωμωδιών στην ιστορία της 7ης τέχνης, «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη» με τους Κάρι Γκράντ και Κάθριν Χέπμπορν. Πού δίνουμε ραντεβού; Στην πλατεία Σκουφά, όπου με συνδιοργανωτή το café-bar «Εν Άρτη» αλλά και με τη βοήθεια του Βασίλη Γκανιάτσα και του Δήμου Αρταίων, θα έχουμε τη δυνατότητα να μεταμορφώσουμε την πόλη σε ένα υπαίθριο σινεμά.

Θα προτιμούσα αυτή τη φορά να  μην αναφερθούμε ιδιαίτερα στην ταινία την ίδια, μιας κα θεωρώ ότι έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης. Βλέπετε, στα κείμενα αυτά δεν υπάρχει αυτοσκοπός. Δεν ασκούν κριτική, δεν ενημερώνουν με «ξύλινο» λόγο, δεν πουλάνε άποψη. Στα κείμενα αυτά υποβόσκει μία επιθυμία: Να σας φέρουν, αν μπορούν, ένα κλικ πιο κοντά στο σινεμά, ένα βήμα πιο κοντά στη σκοτεινή αίθουσα – ή στα «ανοιχτά» στην παρούσα περίπτωση – λειτουργώντας ως η πρώτη γνωριμία με ό, τι πρόκειται να αντικρύσετε στην οθόνη σας. Αν ,δε, αποτελούν τροφή για σκέψη και εποικοδομητική συζήτηση, τότε η χαρά είναι διπλή. Η ανυπομονησία μας πριν από κάθε προβολή πάντα είναι μεγάλη και νιώθουμε, κατά κάποιο τρόπο, κάθε φορά σαν να κάνουμε πρεμιέρα. Αυτή τη φορά η αγωνία αλλά και η χαρά όλων μας είναι ένα κλικ μεγαλύτερη, μιας και η προσέγγιση αλλάζει .

Χωρίς να θέλουμε να προβούμε σε δακρύβρεχτους επιλόγους, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον «παραγκωνισμό» της Ηπείρου ως γεωγραφικό διαμέρισμα, όπως επίσης, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι αν κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο, αυτό θα ξεκινήσει από εμάς. Οι αίθουσες προβολής  στις γύρω πόλεις και περιοχές είναι εξωφρενικά λίγες (ένας ακόμη λόγος να εκτιμούμε την ύπαρξη χειμερινού και θερινού σινεμά σε μία τόσο μικρή πόλη) αναλογικά με τον όγκο του κόσμου.  Και ναι, ίσως η Κινηματογραφική Λέσχη Άρτας να μην έχει τη δύναμη να μας αλλάξει τις ζωές από μόνη της, αλλά αν αποτελεί έστω και ένα μικρό λιθαράκι προς μία καλύτερη κατεύθυνση, τότε, προφανώς, η στήριξή μας σε καθετί που προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας οφείλει να είναι αυθόρμητη και ανιδιοτελής. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο. Σας περιμένουμε όλους αυτή την Τρίτη 10 Ιουλίου στην πλατεία Σκουφά. Το «Σινεμά κάτω από τ’ αστέρια ξεκινάει»!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΟΡΟΓΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΟΥΦΑ – ΕΝ ΑΡΤΗ
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Με ετικέτα: , , ,